המאמרים באתר מוגנים בזכויות יוצרים. ניתן לעשות שימוש למטרות פרטיות ולא מסחריות תוך קישור לעמוד המקורי ומתן קרדיט לגדי איידלהייט. לפרטים נא לפנות לאימייל gadieide@yahoo.com.

מעונינים לקבל מידע אסטרונומי ישירות לנייד? הצטרפו לערוץ הטלגרם או לערוץ הווטצאפ של אסטרונומיה ומדע !

יום שלישי, 2 ביולי 2013

שקיעה

כמעט אין מי שלא נהנה ממראה יפה של שקיעה. השמש ההופכת גוונים, השמים משנים צבע, וההיעלמות ההדרגתית של השמש מתחת לאופק. בשקיעה ניתן להבחין בתופעות אופטיות רבות וננסה להדגים את מיעוטן במאמר הנ"ל
נשווה שתי תמונות של השמש בשקיעה שנלקחו בהפרש של כמה דקות.

שקיעה בחוף
שקיעה בים




השמש, נראית גדולה מאד בשקיעה. לרוב אין למה להשוות שכן אנו לא מסתכלים כלל על השמש ביום, אולם לפעמים בחורף דרך עננים או בקיץ דרך אובך ואבק, ניתן לראות את השמש ביום בלי להסתנוור. עיגול השמש בשעת השקיעה ייראה תמיד גדול יותר. זוהי אשליה במח (לא אשליה אופטית) הזהה לאשליית הירח הגדול.
בתמונה בולט אלמנט ההכחדה, האור מחלקה התחתון של השמש עובר דרך יותר אוויר באטמוספירה של כדור הארץ. האוויר מפזר את האור לכל הכיוונים (ותוך כדי כך צובע את השמים בכל מיני גווני כתום) ורק האור האדום מגיע לעיננו. אפשר לראות ממש פסים על השמש. בתחתית השמש, שלוש נקודות - אלו הם כתמי שמש. שימו לב שהשמש למעשה שוכבת. צפון השמש פונה לכיוון ימין, דרומה לשמאל, וקו המשווה של השמש הוא אנך במרכזה.
דקות ספורות אחר כך התקבלה התמונה הבאה


שקיעה בים
שקיעה בחוף הים שמש מעוותת
האדום נהיה אדום יותר, וגם צורת השמש התעוותה. עיוותי הצורה נגרמים, שוב, בגלל האוויר (וגם אדי מים) השוברים את האור בכל מיני צורות. ייתכנו צורות מרובות, תיתכן השתקפות של השמש במים ותמונה שהיא גומה לכד, תיתכן אפילו שמש מלבנית.

בארצנו התברכנו בחוף ים ארוך. היתרון לצילום בים הוא הסביבה הלחה עם אדי מים, והראייה של קו האופק. ככל שהשמש קרובה יותר לאופק (ולמעשה כאשר היא נוגעת באופק, היא כבר מעט מתחתיו , שוב אפקט של שבירה באטמוספירה), העיותים גדולים יותר ומענינים יותר (המאמר יתעדכן בכל פעם שאצלם עיוות מענין נוסף)
ומה קורה בזריחה? לכאורה ניתן לראות תופעות זהות לחלוטין גם בזריחה שכן התנאים הגיאומטריים זהים, אבל רוב האנשים לא מצליחים לרואת זריחות רבות מהסיבות הבאות:
  • לרוב, בשעת הזריחה לא נמצאים בחוץ או שעדיין ישנים
  • אין לנו ים במזרח ולכן רוב האנשים לא יראו את הזריחה ממש אלא רק כמה דקות אחר כך כאשר השמש כבר גבוהה מדי בשמים בשביל התופעות המתוארות כאן
  • האוויר בזריחה התקרר במשך הלילה, אוויר חם תורם מאד לעיוותים אופטיים. אוויר קר יוצר עיוותים מענינים אחרים, אולם לרוב האוויר בישראל לא מספיק קר.

נסיים עם עוד כמה תמונות שקיעה יפות
שקיעה
שקיעה בירידה מירושלים


שקיעה
שקיעה


שקיעה
שקיעה


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה